lördag 2 juli 2011

Saft saft hall... syrensaft..

 
Några dagar efter plockandet och rensandet blev saften färdig. Gjord på syrenblommor efter recept jag hittade på nätet. 

Det går åt ca 60 blomklasar av ljuslila syren.
1,5L vatten
1,2kg socker
1 citron 
50g vinsyra (kanske kan minskas jag tyckte det blev lite mycket).

Skaka ur blommorna så att rapsbaggar och andra kryp inte behöver kokas levande. Flera tipsar om att man kan lägga blommorna på vitt papper så kryper de fram. Tvätta sen blommorna i kallt vatten. 
Blanda blommor, vinsyra och socker i en bunke, häll sedan över kokande vatten och tillsätt citronskal och saften av citronen. Ställ bunken kallt i fem dygn och rör om ett par gånger per dag. Sila av saften och häll upp den på ren flaska. Har du ingen silduk kan jag varmt rekommendera kaffefilter eller en testrumpa. Kökshandduk går också bra men den kommer bli missfärgad.

Hur smakar det här då? Jotack gott, men det krävdes lite tillvänjning. Det är en söt saft som samtidigt är lite sur, tänk grapefrukt. Jag som gillar stark saft tycker att den här går att späda ganska svag, den har mycket smak ändå.
.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar