fredag 1 juli 2011

Laga och lappa

För att fortsätta på ämnet kläder som jag skrev om igår. Med tanke på under vilka förhållanden de flesta av våra kläder framställs (ja, jag köper också billiga kläder med tvivelaktigt förflutet) förstår jag inte varför vi egentligen inte är räddare om dem. Den gamla klyschan ett stygn i tid sparar tio därvid är så sann och så enkel. Ändå känns det lättare att slänga än att laga.

Det är inte som att det är svårt att byta ett blixtlås eller sy i en knapp. Att lappa ett par jeans är marginellt svårare. Och det är så mycket billigare både tidsmässigt, ekonomiskt och miljömässigt.

Är man lite småless på sina kläder kan man alltid göra något åt det. Färga om den, sätta på en fin krage, lite spets en dekorativ dragkedja eller tio.

Symaskinen är din vän, bara du matar den och kliar den under hakan. Nål och tråd fungerar fint det med. Det finns mängder av tutorials ute på nätet som berättar hur du gör, eller köp en bra bok, till exempel den här. Den finns säkert på ditt bibliotek också och gör den inte det så be dem köpa in den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar