fredag 13 november 2009

Mat och roliga påhitt

Rullader av lövbiff, ost, kryddstark korv och paprika gjorda i ugnen. Till det årets sista hemodlade (ja av sambons föräldrar då) färskpotatis med smält smör över. Jag bara tipsar :D

Idag har jag mest suttit och pysslat med exjobbet i skolan. Jag och min exjobbspartner åt en underbar salladsbuffé ute. De hade ett jätteroligt påhitt för sig där på restaurangen. Innan man betalade fick man slå tre tärningar på en bricka, om man fick tre likadana resultat fick man måltiden gratis. Hur kan en gamer motstå något sådant?

Annars har jag ägnat seneftermiddagen åt att städa. Gått bananas på köksfläkten, skrubbat resten av köket rent och gått bananas på duschavloppet.

Läser att vi fortfarande slänger massor av bra mat i det här landet. Just här hemma har vi en del frysplats och en vilja att inte slänga något i onödan, men jag minns ju hur det såg ut i skolköken. Där åker det löjliga mängder mat i soporna, eller i bästa fall i komposten. Det kom upp ett förslag på att göra djurmat av resterna på vår skola. Inte från det folk ätit på, utan av det som låg kvar i kantinerna och som slängdes, men se det gick inte för det var riskavfall.

Det är ju löjligt! Det var ändå samma jäkla mat som ansågs som god utfodring åt eleverna. Vad gör det till sämre djurföda än benmjöl och annat skit? Okej om man inte vill ge kött till växtätande djur, men det slängdes så mycket ickeanimalisk föda.

Finns det någon bra anledning till det här förhållningssättet? Är det farligt för djur att äta processad mat? Betänk att skolmat är i det närmsta okryddad. Eller är man rädd för matförgiftning eftersom maten har varmhållits ett tag? I så fall vill jag be beslutsfattarna att ta en titt på hur maten i storkök tillagas och sedan hanteras av skolor och äldreboenden.

Upplys mig!

2 kommentarer:

  1. Hmm, jag känner en som är livsmedelsinspektör som jag kan fråga.
    På föräldramötet sist berättade han att han ofta får höra att människor skyller på livsmedelslagen;
    "Livsmedelslagen säger ditt, säger datt och vi får inte på grund av livsmedelslagen. Jag förstår inte var det får allt ifrån för jag har fått höra mycket tillskrivas livsmedelslagen som inte står i den"

    Frågan är spännande.
    Jag ska fråga honom nästa gång jag får tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Jajaja! Gör det. Jag är jättenyfiken.

    SvaraRadera