torsdag 1 juli 2010

Making of tårta i tre steg


Tårtbak har pågått och kommer fortsätta här hemma. Den här blev uppäten snabbt och om några dagar kommer det mer folk som förmodligen vill ha.
Egentligen tycker jag att det är lättare att använda färdiga
tårtbottnar, men alla envisas ju med att ha skummjölkspulver i dem så det går inte. Å andra sidan blev den nog både luftigare och godare såhär.


Spritsad choklad. Det var så varmt att den flöt ut och förlorade formen, men den var god ändå!


För övrigt vill jag med syl punktera alla föreställningar om att det är svårt att baka laktosfritt. Både bagare och glada amatörer verkar få för sig detta. I de flesta affärer finns det en laktosfri-hylla. Där finns allt från laktosfritt smör till grädde. Smöret och grädden beter sig likadant som vanliga produkter. Möjligen kan grädden smaka något sötare, det beror lite på märke och så. Lite dyrare är det också, men inte värre än att de flesta kan ta sig råd.

Hur mycket laktos man klarar som intolerant är olika från person till person. Jag klarar till exempel vanligt smör och bregott, choklad med minst 70% kakaohalt och hårdost, men inte exempelvis mjukost. En laktosintolerant blir inte dålig på samma sätt som en glutenintolerant blir. Vi blir gasiga och uppsvällda. Lite av en partydödare, dessutom tycker jag att det gör fruktansvärt ont.

Däremot är det bra att hålla koll på om det handlar om laktosintolerans eller mjölkallergi. En som är mjölkallergiker tål inga mjölkprodukter hur laktosfria de än är. En mjölkallergiker tål inte själva mjölkproteinet, laktos däremot är mjölksocker.

3 kommentarer:

  1. Tårtan ser hur smaskig ut som helst =)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den var nog bland de bästa tårtor jag gjort. Den blev riktigt fluffig och jag mosade jordgubbar och blandade med socker som fyllning på två lager och gammeldags laktosfri vaniljkräm på ett och allt gick in fint i bottnarna så att den blev saftig. Håhå jaja. Nu har jag något att leva upp till nästa år :D

    SvaraRadera