Så, för en liten skvätt knäck:
2dl socker
2dl ljus sirap
2dl grädde (laktosfri så du kan bjuda mig sen!)
Mandel - massor! De flesta recept säger 25-50g, jag säger 50-75g
En termometer är bra att ha, liksom en gjutjärnsgryta. Ta en tjockbottnad kastrull annars.
Kulprov:
Ta en skål med kallt vatten. Droppa i lite av kolasmeten. Om vattnet förbir klart och kolan går att rulla till en fast liten kula så är resten av kolan klar att hällas upp.
Skålla, skala och finhacka mandeln, eller stöt i mortel. Gör detta först, det går fort när kolan kommer upp i rätt temperatur.
Så sätt spisen på medelvärme, häv i socker, sirap och grädde samt termometern.
Rör mycket sparsamt i kolasmeten, bara så pass att den inte bränner fast, annars sockrar sig smeten.
Låt bubbelkoka till dess att smeten blir ca 120 grader C och gör ett kulprov. Du kan göra detta utan termometer och bara använda kulprov, men det är knepigare.
När kulprovet ser bra ut slår du i mandeln, rör om försiktigt och häll upp i formar, eller långpanna. Om du häller upp på långpanna, klä in den i bakplåts-/smörpapper först!
Låt stelna. Om du har gjort knäck i långpanna klipper du itu den i ätbara bitar och slår in dem var för sig i bakplåts-/smörpapper, annars kommer de klibba ihop sig till en enda stor knäck och du får skaffa ormkäkar för att få in den i munnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar